Subscribe

RSS Feed (xml)



Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Rendszeres olvasók

2010. augusztus 23., hétfő

Tankönyvek

Pocsékolunk.
Nem tudom, hogy másnak is probléma-e, de én hosszú évek óta mérgelődöm a méregdrága tankönyvek miatt.
Amikor Zsófi lányom /most 21 éves/ általános iskolás felsős volt, az iskolájukban lehetett kérni használt tankönyveket a könyvtárból. Nem kellett hozzá nagycsaládosnak, rokkantnak, sem egyéb "rászorulónak" lenni. Egyszerűen csak megszervezték a dolgot valahogyan. De valószínű, hogy a tanárok ráunhattak a dologra, mert 6 évvel később a fiamnak már nem kérhettem. Jeleztem az ötödikes osztályfőnöknek, hogy szívesen segítenék a szervező munkában, és biztosan lenne más szülő is rajtam kívül, de süket fülekre találtam. Nekem nem csak az a problémám, hogy évről-évre 25 ezer forint körül vannak a tankönyvek, hanem, hogy nem is használja el a gyerek. Nagyon jó állapotú könyveket dobálunk ki a szelektív gyüjtőbe.
Szerintem milliókat lehetne ezzel spórolni, ha vennénk a fáradtságot, hogy megszervezzük a tankönyvcserét.

5 megjegyzés:

Fabrikák írta...

Teljesen igazad van!Egyszerűen felháborító hogy az iskoláknál ezt nem veszik tudomásul.Közben meg környezetvédelemre oktatnak!Óriási..a mai világban!Az agyvérzés kerülget amikor júliusban szinte átlapozatlan könyveket dobunk ki!A munkafüzeteket már ne is említsük!

Kereki Kriszta gyöngyékszer tervező kézműves írta...

Én már annak is örülnék, ha a kisebb tesók megörökölhetnék a nagyobbtól...
de nem lehet külön rendelni csak ezt vagy azt...

Passzió-Merida, Ida írta...

Igen, igazatok van. Tudnám minek vetetnek meg olyan tankönyvet, amit aztán ki sem nyitnak egész évben.
Vagy miért kell két-három évente néhány dolgot megváltoztatni pl. egy ének könyvben. Amit amúgy tudna a kisebb tesó használni. Előbb-utóbb pedig jó lenne lépni ebben az ügyben.

ancsapancsa írta...

Ha csak lehetőséget adna az iskola, a használt könyvek adás-vételére, mondjuk egy parafa hirdető táblán, már az is előre lépés lenne, de szerintem az iskola kaphat valamiféle jutalékot a kiadóktól. Nálunk a 2 lányom közt csupán 2 év korkülönbség volt, mégis minden könyvet megvetettek velünk, mert csomagban lehetett rendelni. Eltérések is voltak, mert más kiadó könyvei jött divatba 2 év múlva.
Most gimisek lettek (6 és 4+1 évfolyamos), és a gimiben tanév végén haza küldtek egy listát a könyvekkel, és be kellett ikszelni, hogy melyik könyvet kérjük. Egyébként az általános iskola inkább azt proponálta, hogy a jó állapotban lévő könyveket adjuk le (ingyen) a könyvtárba, hogy ők a rászorulóknak tovább tudják adni. Ezt csak azért nem tettük meg, mert sokszor előfordult, hogy a következő tanévben még az előző évi könyvvel kezdtek, és ha leadtuk volna nem lett volna könyve a gyereknek, holott még ki is fizettük. Szép dolog a jótékonykodás, de nem szúrok ki a gyerekkel.

Betti írta...

Teljesen igazatok van. Pedagógus vagyok egy kis falusi iskolában. Nálunk a könyvek nagy része tartós könyv. Ez annyit tesz, hogy év végén összeszedjük és következő tanévben megkapja a következő osztály. A munkafüzeteket pedig úgy választjuk ki, hogy érdemes legyen megrendelni és használni. Ez pedig olyan kis összeget képvisel, hogy az önkormányzatunk vállalta a könyvek költségeit. Már több éve ingyen kapják a gyerekek. A szülőknek csak a füzeteket és a többi "köcöléket" kell beszerezni. (Mondjuk az sem kevés.)Szeretném, ha ezek a szülők hallanák a Ti gondjaitokat, mert nem igazán értékelik ezt a gesztust. A gyerekek néha úgy hozzák suliba az év elején kapott könyvet, hogy az előző tulajdonos által feltett csomagoláson kicseréli a címkét, és kész. Hiába kérjük tőlük, hogy ne írjanak ezekbe a könyvekbe (hogy következő évben is használhassuk) néhányan mégis megteszik. Egy könyvet legalább 4 évig szeretnénk használni, hogy ez a rendszer megmaradhasson. Eddig bevált.
Sajnálom, hogy Nálatok nem így működik, de nem biztos, hogy a tanárokat kell okolni. Kis porszemek vagyunk mi, az ilyen döntésekben. Például egy igazgatóülésen az ott felszólaló politikustól megkérdezték, hogy egyeztették-e a legújabb ötletüket egy hozzáértő pedagógussal, azt a választ kapták, hogy a mocsarak lecsapolásánál sem kérik ki a békák véleményét.
Ennyit a mi hatáskörünkről.